
یک زمانی استفاده از سیم آلومینیومی یک گزینه محبوب و به صرفه برای سیمکشی ساختمانها بود و اما زود مشخص شد که نه تنها در صورت عدم نصب صحیح میتواند باعث بروز آتش سوزی شود بله دوام کمتری به مس دارد اما از آن میان مزایای استفاده از سیم آلومنیوم نیز کم نبود مثلا آلومینیوم نسبت به مس منعطف تر و سبکتر است پس کارکردن با آن آسان تر خواهد بود.
همچنین استفاده از سیم آلومینیوم به دلیل ارزان تر بودن آلومینیوم مقرون به صرفهتر است. برای نصب خطوط برق این فاز وزن کمتری دارد و زمانی که طول آن دهها و یا حتی صدها کیلومتر است.به خاطر وزن پایین آن باعث میشود بار بر روی پشتیبانی کم شود و در نتیجه در ساخت و نصب آنان صرفهجویی گردد. این سیمکشی آلومینیوم این عیب را دارد که برای جلوگیری از آتش سوزی باید به درستی و توسط متخصصان نصب شود.
از معایب استفاده از سیم آلومینویم میتوان به این مورد اشاره کرد که زمانی که جریان به وسیله سیم آلومینیوم عبور میکند، باعث انبساط فلز میشود و پس از خنک شدن ، کوچک می شود که این مورد میتواند باعث شل شدن اتصالات و جرقه در اثر زمان شود حتی اگر سیمها بیش از اندازه گرم شوند، میتوانند وسایل را ذوب نموده و باعث آتش سوزی شوند.
کاربرد سیم آلومینیومی
همانطور که در بالا گفتیم سیم آلومینیومی نسبت به مس وزن پایین تری دارند که این امر، باعث آسان تر شدن ساخت خطوط نیرو را میشود و این وزن برای برای مارمردن بهتر است همچنین قیمت تمام شده ی کار نسبت به مس پایین تر خواهد بود. در تجهیزات برقی از آلومینیوم نیز استفاده میشود ولی پس از گذشت زمان و کسب تجربه و علم، دانش مندان به این موضوع پی بردند که آلومینیوم، کاربریهای سیم مسی را در خانهها را ندارد و احتمال آتش سوزی را افزایش میدهد.
اما در گذشته به خاطر قیمت بالای مس از سیم های آلومینومی مرسوم بود که دوباره در حال احیا شدن است. در ادامه به انواع سیم آلومینیومی اشاره میکنیم که هر کدام از نوع ها کاربردهای خاص خود را دارند برای مثال، سیمهای آلومینیومی الیاژی AAAC، به طور گستردهای در مناطق کنار دریا در خطوط هوایی انتقال و توزیع و یا همین طور جاهایی که امکان رخداد مشکلات خوردگی در هادیهای ACSR، برای مغزی فولادی وجود دارد، کاربرد دارند.
سیم های آلومینیومی به 3 دسته تقسیم می شوند:
سیم آلومینیومی با مغزی فولادی
سیم های آلومینیومی آلیاژیAAAC
سیم های آلومینیومی با مغزی فولادی ACSR/GA
سیم آلومینیومی با مغزی فولادی
ترکیبی از سیمهای آلومینیومی ۱۳۵۰-H19 هستند که به صورت یک یا چند لایه به دور مغزی فولادی در مرکز با سطح مقطع گرد بافتهشده است. مغزی فولادی میتواند حاوی یک یا چند رشته باشد.
هادیهای ACSR طبق الزامات استانداردASTM B230 , ASTM B341, ASTM B232 ، ASTM B498و ASTM B500 تولید می شوند.
سیم آلومینیومی آلیاژیAAAC
شامل سیمهایی از آلومینیوم آلیاژی ۶۲۰۱ یا ۶۱۰۱ هستند که به صورت یک یا چند لایه به دور سیم مرکزی با سطح مقطع گرد بافته شده است که هرلایه نسبت به لایه قبل خود دارای تعداد ۶ رشته بیشتر است. این هادی ها دارای خواص مکانیکی خوبی بوده و به عنوان هادیهای با استحکام بالا شناخته میشوند.
سیم آلومینیومی با مغزی فولادی ACSR/GA
ترکیبی از سیمهای آلومینیومی ۱۳۵۰-H19 هستند که به صورت یک یا چند لایه، دورمغزی فولادی درمرکز با سطح مقطع گرد بافته شدهاست. مغزی فولادی میتواند شامل یک یا چند رشته باشد. هادیهای ACSR طبق الزامات استاندارد ASTM B230 , ASTM B341, ASTM B232 ، ASTM B498 و ASTM B500 تولید می شوند. میتوان ترکیبات زیادی از تعداد لایهها و سیمهای آلومینیوم و فولاد را طراحی کرد.
در برخی از تولید کنندگان شروع به تبلیغات سیم آلومینومی با روکش مسی کرده اند و تولید این سیمها به شکلی انبوه آغاز شده است ولی بهتر است همین ابتدا به شما بگوییم استفاده از سیمهای آلومینیومی روکش مس در سیم و کابلهای ساختمانی ممنوع است که در زیر دلایل ممنوعیت استفاده از روکش مس برای سیم آلومینیومی را ذکر میکنیم:
غیر مجاز بودن هادیهای آلومینیومی مطابق با استاندارد ملی ۱۹۲۶ISIRI و ۶۰۷ ISIRI
هادیهای آلومینیومی تنها برای کلاس های یک و دو بر مبنای استاندارد های هادی سیم و کابل به شماره ISIRI 3084 و ISIRI 60228، آن هم سطح مقطع، ۱۰ به بالا مجاز است
استفاده از هادیهای آلومینیومی غیر افشان قدرت سنگین از ولتاژ Kv 6.1 به بالا، مجاز است.
سیم و کابلهای مورد استفاده در ساختمانها در مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان سازمان نظام مهندسی، بایستی دارای هادی مسی باشند.
به دلیل احتمال خوردگی و مجاورت سایر فلزات، بالا بودن ضریب انبساط خطی، احتمال خارج شدن آن از محل اتصال در نتیجه تغییرات دما و اکسیده شدن آن و نیز داشتن مقاومت الکتریکی بالا در آلومینیوم استفاده از این نوع هادی، به صورت عمده با مشکل مواجه شده است.
سیم آلومینیومی لاکی
سیم لاکی آلومینیومی همانند سیم لاکی مسی، در قطهای مختلفی تولید میشوند. سیم لاکی آلومینیومی، از جنس آلومنیوم ساخته شده و روی آن یک لایه عایق کشیده میشود که این عایق از جنس پلاستیک یا pvc نیست ، بلکه عایق لاکی به صورت بسیار نازک روی سیم آلومینیومی کشیده میشود. سیم آلومینیومی لاکی نسبت به سیم های معمولی فضای کمتری اشغال میکند و با وجود لاک کشیده شده روی آن باعث شده تا تحمل گرمای بیشتری داشته باشد و در نتیجه در برابر حرارت بالا مقاومتر بوده و عملکرد آن مختل نمیشود.
از ویژگی های سیم آلومینیومی لاکی میتوان به انعطاف پذیر بودن آن اشاره کرد این انعطاف پذیری بالای سیم لاکی باعث شده تا به راحتی دور روتور و استاتور پیچیده شود. این سیم ها فقط برای موتور های الکتریکی و تراسنفورماتورها استفاده نمی شود بلکه میتوان به بوبین کناتکتور، انواع رله های الکترومغناطیسی، اینورتر ها و دستگاه MRI نیز قابل استفاده است.
3 نکته اساسی در خرید سیم لاکی
برای استفاده از سیم لاکی مانند دیگر سیم ها یک سری حساسیت وجود دارد که باید به آن توجه شود اولین نکته که در خرید انواع سیم و کابل مشترک است، سایز سیم است باید قبل از هر کاری باید در انتخاب سایز سیم به مقدار آمپر گذرنده از سیم توجه کنید و بر اساس آن سایز سیم لاکی را تعیین کنید.
هنگام خرید سیم لاکی به جنس هادی توجه کنید زیرا سیم لاکی آلومینیومی در یک سایز معین، قابلیت تحمل جریان الکتریکی عبوری کمتری نسبت به سیم لاکی مسی دارد. معمولا سیم لاکی به صورت یک لاک و دولاک وجود دارند که تفاوت آن ها در ضخامت عایق سیم است. برای تشخیص یک لاک یا دو لاک بودن سیم باید میزان عایقی مورد نیاز را محاسبه کنید تا سیم پیچ دچار اتصال کوتاه و یا خطاهای دیگر نشود.
سخن آخر
در این مقاله راجع به سیم آلومینیومی ، انواع سیم آلومینویمی ، کاربرد سیم آلومینویمی و… صحبت کردیم و علت ممنوعیت استفاده از سیم آلومینیومی با روکش مس را بررسی کردیم همچنین راجع به سیم آلومینیومی روکش دار و نکات مهم خرید آن باید صحبت کردیم.مجموعه تله پارس کو تولید کننده انواع سیم و کابل می باشد شما عزیزان میتوانید برای خرید انواع سیم دوشاخه و کابل پاور با کارشناسان ما در ارتباط باشید .